Bu soru biz ebeveynleri tedirgin etse de bunu anlamanın çok basit yöntemleri vardır. Genelde okullarda taramalar yapılmasına rağmen kendi çocuğunuzun omurgasında bir eğrilik olup olmadığını anlayabiliceğiniz herkesin uygulayabileceği yöntemler vardır.
Bu yöntemlerden biri çoğunuz öne eğildiğinde kaburgaların aynı seviyede olup olmadığını kontrol etmektir. Skolyoz omurganın eğilmesine sebep olduğu için skolyozu olan çocuklarda bu eğriliğe bağlı olarak sağ veya sol kaburgalardan biri daha yüksekte olur.
Bir diğer tespit yöntemi ise hazır ol vaziyette ayakta duran çocuğumuzun iki omzunun aynı seviyede olup olmadığını kontrol etmektir. Skolyozu olan hastalarda bu eşitlik bozulmuş olabilir.
Bir hastamızın Omurgasının eğri olması hemen ameliyat olması gerektiği anlamına gelmez. 10 derecenin altındaki eğriliklere skolyoz denmez normal kabul edilir. 30 derecenin üzerine çıkmadıkça da cerrahi müdahale genelde düşünülmez. 30 derecenin üzerinde ki eğriliklerde ise eğriliğin yeri, hastanın yaşı, boy uzamasının tamamlanıp tamamlanmadığı gibi faktörlere göre karar verilir.
Buna istinaden Çocuğunuza bu basit testleri yapıp omurgasında eğrilik olduğunu düşündüğünüz durumlarda telaş yapmadan bir omurga cerrahına danışmanızda fayda vardır.
Omurga sağlığınız için bugün alacağınız küçük önlemler ileride yaşayacağınız büyük sorunların önüne geçecektir.
Daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Aşağıdaki numarayı arayabilir, whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr. Orkun Koban
Beyin ve Omurga Cerrahisi�📞 +90 532 302 66 29
Comments